FysioZoetermeer

Gewoon lekker kunnen bewegen!

Bindweefselmassage

Voor wie?

Bindweefselmassage is een reflexzonetherapie. Deze massagevorm is zeer breed inzetbaar en beïnvloedt de inwendige organen, spieren, gewrichtskapsels en bloedvaten. De indicaties voor bindweefselmassage zijn zeer divers. Voorbeelden zijn:

  • Hoofdpijnklachten (migraine, hersenschudding, spanningshoofdpijn)
  • Gewrichtsklachten (artrose, gewrichtsreuma, posttraumatische dystrofie) van rug, bovenste extremiteit (schouders, armen) en onderste extremiteit (bekken, benen)
  • Tenniselleboog
  • Maagklachten (na uitsluiting van bepaalde oorzaken door klinisch onderzoek)
  • Darmklachten (sommige chronische darmklachten, na klinisch onderzoek, zoals obstipatie en diarree)
  • De door darmzones veroorzaakte stoornissen in het bewegingsapparaat zoals rug-, heup- en schouderklachten

Wat is de aanpak?

Als een orgaan een negatieve prikkeling doorgeeft, is dit op de huid zichtbaar. Alle inwendige organen en andere delen van het lichaam hebben een projectiegebied op het bindweefsel, vlak onder de huid. Bij de eerste behandeling worden de exacte klachten bepaald door een bindweefselonderzoek op de rug. Vervolgens wordt een behandelplan gemaakt.

Behandeling en effecten

Bindweefselmassage is een manuele techniek. Dat wil zeggen dat de massage met de handen gegeven wordt. De gebruikte technieken wijken af van traditionele methodes, en vallen onder de reflexzonetherapieën. Door massage van de onderhuidse bindweefselzones worden de onderliggende lichaamsdelen beïnvloed. De massage maakt het onderhuidse bindweefsel weer los, waardoor storingen verdwijnen. Door prikkeling van specifieke zones worden storingen van inwendige organen gunstig beïnvloed.

Technieken

Bindweefselmassage wordt gegeven door therapeuten die een specifieke scholing in deze technieken hebben gehad. De basis werd al in de dertiger jaren gelegd door E. Dicke en is later verder verfijnd en ontwikkeld.